Ana içeriğe atla

Fireli Ağırlık Hesap Cetveli

   
   
 
   
 ------Bıdı bıdı Bölümü Başlangıcı------

Toplam okuma süresi 9 Dakika

     Aylar geçti uzun zaman oldu bir şeyler yazamıyordum. Blogspot'un ileri ve çağdaş ülkemiz sınırları içerisinde erişiminin engellenmesi sinir bozucu bir durumdu ve bir çok yazar gibi benim de hevesimi kırmıştı. Gerçi benim gibi az okuyucusu olan bloglar için değil de yüksek okuyucuya ulaşan bir yazarın sinir katsayısını düşünemiyorum. 
        Neyse bu geyikleri geçelim. Hem ayrıca "Aaa serhat yazmıyor artık" diye vahvahlanan da kimse yoktur zaten.
        Şimdi vatana millete azıcık yardımcı olalım dedik ve kendim hazırlamış olduğum Fireli Ağırlık Hesap Cetvelini burada sizlerle paylaşacağım.

-----Bıdı bıdı Bölümü Bitişi------

      Öncelikle fireli ağırlık nedir ona bir göz atalım ;

       Bildiğiniz üzere (veya bilmiyorsanız öğrenin) Ham maddeler veya yarı işlenmiş mamuller standart ebatlarda üretilir. Projenizde farklı ebatlar kullanacağınız için standart ölçülerden kesim işlemleri yapmanız gerekir.

       Ben metal işleme sektöründe olduğum için genellikle parçaların ilk işlemleri lazer veya plazma kesim oluyor.

    Örnek verecek olursam ; Dış ölçüsü 700x100 olan 4mm kalınlığında 60 tane parça lazım fakat bu parçaların üzerilerinde delikler yan kesimler falan var yani giyotin makasta kesmek daha maliyetli. Lazer kesim olacak. 

    Şimdi eğer fireli ağırlık hesabı yapmadan ağırlık hesaplarsak

Parça Ağırlığı :  700x100x4mm = 2,198kg
Standart Tabaka Ağırlığı : 3000x1500x4 = 141,3kg
1 Tabakadan çıkacak parça adedi : 141,3 / 2,198 = 64,28 adet olarak gözükür.

    Yani 64 tane parçayı 1 tabakadan çıkartıyormuş gibi düşünürüz fakat yaptığımız bu hesap yanlıştır. Çünkü lazer kesimde hiç bir zaman ara boşluğu vermeden kesim yapamazsınız. 

       Hazırlamış olduğum excel tablosunda Fireli ağırlık hesabını  kolayca yapabilmekteyiz.     

 (Tabaka ebadının iki köşesinden 20 şer mm boşluk ve her parça arasına sac kalınlığı kadar boşluk vererek hesap yapmaktadır.)

Tabloda göreceğiniz ; 
A sütunu : Tabakanın kısa kenarının ölçüsü
B sütunu : Tabakanın uzun kenarının ölçüsü
T(et kal.) Sütunu : Tabakanın et kalınlığı ölçüsü
X sütunu : Hesaplanacak parçanın uzun kenarı ölçüsü
Y sütunu : Hesaplanacak parçanın kısa kenarı ölçüsü

Yukarıda ki değerleri girdikten sonra tablo bize ;

1) Bir tabakadan çıkacak adedi
2) Parçanın fireli ağırlığını

vermektedir.

          Görüldüğü gibi 1 tabakadan 60 tane parça çıkaramadık ve parçanın bize yansıyan maliyet ağırlığı (fireli ağırlığı) 2,198 değil 2,4362kg dır. 

Ayrıca bu tablo proje maliyetinin çıkarılmasında da işe yaramaktadır.
Parçaları tek tek autocad'e koyup hepsini sac ebadına dizmeye gerek kalmamaktadır

    P.S : Hesap yaparken tabakada artan tarafa parça ters çevrilip tekrar dizdirilmekte ve maksimum parça adedi hesaplattırılmaktadır. Ben bile bazen autocad'de daha az yerleştirme yapıyorum.

Hesap cetveline nerden ulaşabilirsin ?

1-) Google Docs Kullanarak ---> Buradan 
2-) Bilgisayarına .xls formatında download ederek ---> Buradan 

Hepinize İyi Çalışmalar.

Yorumlar

  1. güzel paylaşım, ben buradan hesaplıyorum, fireli payı kendim ekliyorum, gayet pratik
    http://www.dogamak.com/agirlik-hesaplama

    YanıtlaSil
  2. paylaşım için teşekkür ederim.Serhat bey ben birşey sormak istiyorum.plazma kesim ile alakalı bir işletme kurmak istiyoruz.Makina ve programlama ile alakalı problemimiz yok yanlız sormak istedğim şey şudur sektörle alakalı bizleri uyarmak istediğiniz ve tavsiye kıvamında yapabileceğiniz yorumlarınız varsa ve bunları bizimle paylaşırsanız memnun olurum.Bu soruyu sektörde faal olduğunu düşündüğüm herkese yöneltiyorum.Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
  3. 3000x1500x4 = 141,3kg nasıl oluyor? bunları birbiriyle çarparsak 18.0000.000 çıkıyor. Nasıl bir çarpma bu??

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

AutoCad - CATIA Arası Dosya Transferi...

   Ramazan Bayramının 1. günü... Evde boş boş oturuyorum... Bilginin paylaşıldıkça arttığına inanan ben ,bir kaç bilgi paylaşayımda bari millete yararım dokunsun dedim... Bir kaç aydır aklımdaydı Google Analytics'e düşen en çok sorular arasında dwg formatını catiada açma , autocad catiada nasıl açılır, catiadan autocad e nasıl çevrim yapılır tarzındaki sorular vardı. Şimdi bir örnekle size baya yararımın dokunacağına inanıyorum. Arkadan açın şu şarkıyı dinleyin .. İyi Gelir   A Perfect Circle - Passive    Şöyle bir örnek yapacağım.  Catia nın içinde yazı oluşturacağım , yazıyı Autocad formatına (dwg) çevireceğim , oradan tekrar Catia ya çevirip  istediğim şeyi istediğim yere yazmış olacağım.. Bu arada sizde programlar arasında nasıl geçiş yapıldığını çözmüş olursunuz. Catia versiyonum = V5R14 Autocad versiyonum = 2002 (Biraz geri kalmışım galiba =:) neyse ) 1. Adım : Catia'yı açıyoruz Start / Mechanical Design / Drafting ile drafting menüsüne geçiyoruz.. 2. Adım

Catia'dan Autocad'e Çevirici Program

Herkese Merhabalar...       Bu bloğumda makina mühendislerinin çokça kullanmakta oldukları 2 program arasında dönüştürmeyi kolaylaştıran bir programdan bahsedeceğim.       Özellikle CATIA Kullanan şirketler yan sanayi ile bağlantısını kolaylaştırmak için teknik resimlerini CATIA ortamında çizmekten vazgeçer ve AutoCAD ortamında çizer.       CATIA'dan AutoCAD'e dönüştürmek için CATIA içinde girip 6 görünüş çıkartıp .dwg olarak kaydersiniz.  AutoCAD'in kullanmış olduğu .dwg formatını oluşturduktan sonra AutoCAD'de teknik resim çiziminizi gerçekleştirirsiniz.       Fakat CATIA'dan AutoCAD' e dönüştürmek için yaklaşık 2 dakikanızı harcarsınız. İşte Burada CATPART2DWG programı devreye giriyor ve yaklaşık 5 saniye içinde size istediğiniz parçanın dwg dosyasını veriyor ( Hatta parça Sheetmetalde çizilmişse açınımını bile!! )          Programı indirdikten sonra kurun. İçindeki Resources dosyasını C: klasörünün altına yapıştırdıktan sonra programı kullanmaya b