Ana içeriğe atla

Punta Kaynağının Geometrik Konum Farklılığına Göre İncelenmesi.


  
  
  
  
Bu çalışmada geometrik konum farklılıklarında punta kaynağında oluşan kayma geriliminin  klasik hesaplama yöntemiyle arasında olan farklılıkları inceleyeceğiz.
Geneleksel yöntemde punta kaynağının hesabı ;
T = F / A
Formülüne göre hesaplanır ve punta kaynağının alanı uygulanan kuvvete bölünür. Bu denklemde geometrik konumlandırma ile ilgili bilgi yoktur. Örneğin kuvvete  dik veya yatay konumda duran punta kaynaklarının alanları , adetleri sayısınca çarpılır ve aynı sonuç alınır. Araştırma konumuz buradan başlamakta ve konum farklılığının kayma gerilmesini değiştirip değiştirmeyeceğine bakılmaktadır.

Deneylerde kullanılacak geometrik koordinatlar aşağıdaki şekilde verilmiştir.




Test Metodu :
Testler ANSYS ortamında yapılacak. Sonuçlar klasik metodla karşılaştırılacaktır.
ANSYS İçin Bazı değerlerin tanıtılması :
Mesher metodu : Solid95
Elastiste Modülü : 200.000 MPA
Poisson Oranı : 0,3
Mesh Ağı : Aşağıdaki şekildeki gibidir.

Sınır şartları :
Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Plakaların arka tarafı X Yönünde , Üst ve alt yüzeyleri Y yönünde ve Ara yüzeyi Z yönünde hareket etmeyecek şekilde tanıtılmış , Plakaların ön yüzeyinden de 0,64MPa lık yüzey basıncı verilmiştir.



Yüzey Basıncının Hesaplanması :
Punta kaynağı üzerinde oluşacak kayma gerilmesinin 1MPa olması durumunda
T=F/A = 1
İse ; A = Pixr^2 den
A =  44,1562mm2
F= 44,1562N olarak bulunur
Yüzeye uygulanacak basınç
P = F/A = 0,64 Mpa
 Olarak bulunur

Sonucun Değerlendirilmesi ;



Oluşan kayma gerilmesi beklenildiği gibi 1 e çok yakın çıkmıştır. Kayma gerilmeleri maksimum noktaları kuvvete 450 açı yapacak şekilde durmaktadır.

Punta kaynağı üzerinde oluşan gerilmeler 0,7MPa civarında ve dağılımı yukarıdaki şekilde verilmiştir.

Ara Kesitte dağılım yukarıdaki şekildeki gibidir.

Numune 2 :
İkinci numunede 3 adet punta kaynağı kuvvet eksenine paralel  şekilde yerleştirilmiş ve analiz yapılmıştır. Kuvvet  üç adet punta kaynağı olduğundan 3 kata çıkarılmış dolayısıyla basınç 1.92MPa olarak yüklenmiştir. Diğer bütün değerler aynıdır (sınır şartları , malzeme özellikleri)
Sonucun Değerlendirilmesi ;


Yukarıdaki şekilde gerilme dağılımı verilmiştir ve görüldüğü üzere Kayma gerilmesi değeri  1Mpa beklenirken yine 450 açıda 1,5Mpa değerine ulaşmıştır.

Özellikle iki uçta duran iki adet punta kaynağının ara yüzeylerinde 0,68MPa’lık maksimum kayma gerilmesi gözlenmektedir.

Ara kesitte oluşan gerilmeler yukarıdaki şekildeki gibidir.

Numune 3 :
İkinci numunede 3 adet punta kaynağı kuvvet eksenine dik şekilde yerleştirilmiş ve analiz yapılmıştır. Kuvvet  üç adet punta kaynağı olduğundan 3 kata çıkarılmış dolayısıyla basınç 1.92MPa olarak yüklenmiştir. Diğer bütün değerler aynıdır (sınır şartları , malzeme özellikleri)
Sonucun Değerlendirilmesi ;

Yukarıdaki şekilde gerilme dağılımı verilmiştir ve görüldüğü üzere Kayma gerilmesi değeri  1Mpa beklenirken yine 450 açıda 1,1Mpa değerine ulaşmıştır.

Özellikle iki uçta duran iki adet punta kaynağının ara yüzeylerinde 0,68MPa’lık maksimum kayma gerilmesi gözlenmektedir.

Ara kesitte oluşan gerilmeler yukarıdaki şekildeki gibidir.

Numune 4 :
İkinci numunede 3 adet punta kaynağı kuvvet eksenine çapraz şekilde yerleştirilmiş ve analiz yapılmıştır. Kuvvet  üç adet punta kaynağı olduğundan 3 kata çıkarılmış dolayısıyla basınç 1.92MPa olarak yüklenmiştir. Diğer bütün değerler aynıdır (sınır şartları , malzeme özellikleri)
Sonucun Değerlendirilmesi ;

Yukarıdaki şekilde gerilme dağılımı verilmiştir ve görüldüğü üzere Kayma gerilmesi değeri  1Mpa beklenirken yine 450 açıda 1,5Mpa değerine ulaşmıştır.


 
Özellikle ortada  duran punta kaynağının ara yüzeylerinde 0,76MPa’lık maksimum kayma gerilmesi gözlenmektedir.


Ara kesitte oluşan gerilmeler yukarıdaki şekildeki gibidir.

SONUÇ :
Kayma gerilmesi, geometrik konumlandırma farkına göre punta kaynaklı yapılar üzerinde değişiklik göstermektedir. 
Kuvvet eksenine dik olarak konumlandırmada ( T=F/A  ) Formülünü kullanabilirken Eksene paralel  konumlandırmada seçilen emniyet katsayısına ekstra  1,5 katlık emniyet katsayısı eklenerek  hesap yapılmalıdır.

Dip Not : Bu blog hazırlamış olduğum bir ödevden alınmıştır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fireli Ağırlık Hesap Cetveli

               ------Bıdı bıdı Bölümü Başlangıcı------ Toplam okuma süresi 9 Dakika      Aylar geçti uzun zaman oldu bir şeyler yazamıyordum. Blogspot'un ileri ve çağdaş ülkemiz sınırları içerisinde erişiminin engellenmesi sinir bozucu bir durumdu ve bir çok yazar gibi benim de hevesimi kırmıştı. Gerçi benim gibi az okuyucusu olan bloglar için değil de yüksek okuyucuya ulaşan bir yazarın sinir katsayısını düşünemiyorum.          Neyse bu geyikleri geçelim. Hem ayrıca "Aaa serhat yazmıyor artık" diye vahvahlanan da kimse yoktur zaten.         Şimdi vatana millete azıcık yardımcı olalım dedik ve kendim hazırlamış olduğum Fireli Ağırlık Hesap Cetvelini burada sizlerle paylaşacağım. -----Bıdı bıdı Bölümü Bitişi------       Öncelikle fireli ağırlık nedir ona bir göz atalım ;        Bildiğiniz üzere (veya bilmiyorsanız öğrenin) Ham maddeler veya yarı işlenmiş mamuller standart ebatlarda üretilir. Projenizde farklı ebatlar kullanacağınız için standart ölçülerden ke

AutoCad - CATIA Arası Dosya Transferi...

   Ramazan Bayramının 1. günü... Evde boş boş oturuyorum... Bilginin paylaşıldıkça arttığına inanan ben ,bir kaç bilgi paylaşayımda bari millete yararım dokunsun dedim... Bir kaç aydır aklımdaydı Google Analytics'e düşen en çok sorular arasında dwg formatını catiada açma , autocad catiada nasıl açılır, catiadan autocad e nasıl çevrim yapılır tarzındaki sorular vardı. Şimdi bir örnekle size baya yararımın dokunacağına inanıyorum. Arkadan açın şu şarkıyı dinleyin .. İyi Gelir   A Perfect Circle - Passive    Şöyle bir örnek yapacağım.  Catia nın içinde yazı oluşturacağım , yazıyı Autocad formatına (dwg) çevireceğim , oradan tekrar Catia ya çevirip  istediğim şeyi istediğim yere yazmış olacağım.. Bu arada sizde programlar arasında nasıl geçiş yapıldığını çözmüş olursunuz. Catia versiyonum = V5R14 Autocad versiyonum = 2002 (Biraz geri kalmışım galiba =:) neyse ) 1. Adım : Catia'yı açıyoruz Start / Mechanical Design / Drafting ile drafting menüsüne geçiyoruz.. 2. Adım

Catia'dan Autocad'e Çevirici Program

Herkese Merhabalar...       Bu bloğumda makina mühendislerinin çokça kullanmakta oldukları 2 program arasında dönüştürmeyi kolaylaştıran bir programdan bahsedeceğim.       Özellikle CATIA Kullanan şirketler yan sanayi ile bağlantısını kolaylaştırmak için teknik resimlerini CATIA ortamında çizmekten vazgeçer ve AutoCAD ortamında çizer.       CATIA'dan AutoCAD'e dönüştürmek için CATIA içinde girip 6 görünüş çıkartıp .dwg olarak kaydersiniz.  AutoCAD'in kullanmış olduğu .dwg formatını oluşturduktan sonra AutoCAD'de teknik resim çiziminizi gerçekleştirirsiniz.       Fakat CATIA'dan AutoCAD' e dönüştürmek için yaklaşık 2 dakikanızı harcarsınız. İşte Burada CATPART2DWG programı devreye giriyor ve yaklaşık 5 saniye içinde size istediğiniz parçanın dwg dosyasını veriyor ( Hatta parça Sheetmetalde çizilmişse açınımını bile!! )          Programı indirdikten sonra kurun. İçindeki Resources dosyasını C: klasörünün altına yapıştırdıktan sonra programı kullanmaya b