Ana içeriğe atla

Kınalı Kuzular Uğurlandı.


       Otobüs terminallerinde , hava limanlarında , garlarda hep aynı nidalar. En Büyük Asker Bizim Asker... Sessiz alkışlar , içe boşaltılan göz yaşları. Dün itibariyle 331. Dönem yedek subay adayları ve kısa dönemler artık birer asker.Hepsine şimdiden hayırlı teskereler diliyorum.
    Kısa Dönem askerlik hakkındaki bazı deneyimlerimi sizle paylaşmak isterim. Askerlik öncesinden itibaren maddeler halinde sıralayacağım. Öncelikle şunlardan bahsedeyim.
     Kısa Dönem : 5 ay 5gündür. (normalde 6 aydır fakat 12 günlük mecburi sınav izni ve sonrasındaki 15 günlük izinle toplamda yapmış olduğunuz askerlik 5 ay 5 güne tekabül eder). Eğitim süreci 21 gündür.(Yerine göre değişir bazı yerlerde 18 günde usta asker olanı da duydum) 20 tl ye yakın maaş alırsınız. (Er veya Çavuş olmanıza göre değişir.)
     Yedek Subay : 1 senedir. 1 ay izin var. 3 ay eğitimi sürer. Askerliğinizi asteğmen olarak yaparsınız . Alayda veya Taburda olursanız  sabah 8 akşam 5 çalışırsınız. Cumartesi pazarınız olur. Fakat sınır karakolunda olursanız bütün gün karakolda kalırsınız. memur gibi çalışmazsınız kısaca. Maaşınız sınırda veya şehirde olmanıza göre değişir 1500 ila 2000 tl arasında para alırsınız.
     Öğretmen Askerlik : 1 senedir. 18 - 21 günlük eğitimden sonra askeriyenin atayacağı bir doğu ilinde sivil olarak öğretmenlik görevi yaparsınız bunun için milli eğitimde kadrolu olarak çalışıyor olmanız gerekir.1200 - 1500 TL arasında maaş alırsınız.

   1- Gitmek istediğiniz dönemi iyi seçin. 
        3 farklı dönem var.  Aralık  , Nisan , Ağustos.
        Aralık dönemi en çok başvurunun olduğu dönemdir. Kısa dönem gitmek istiyorsanız bu ayda şansınız daha yüksek. Doğuya düşerseniz çok soğuk olur.
        Ağustos ayı öğretmen askerlik yapmak isteyenlerin başvurması gereken bir aydır. Diğer aylarda öğretmen askerlik yapamazsınız.Eğitiminizi 40 derece sıcağın altında yaparsınız.

   2-Sınav günü 5-6 saatinizi heba edeceksiniz. 
      Her dönemin 1-2-3. günlerinde sınavlar yapılır.Sınavlar genel yetenek sınavlarıdır.O yüzden çalışmanıza gerek yok :) . Şöyle bir söylenti var ama ne kadar doğrudur bilinmez. Uzun dönem istiyorsan uzun dönem işaretle 1. gün git , kısa dönem istiyorsan 3. gün git. Sınav 1 saat sürer ama kayıt işlemleri uzun sürer. O yüzden erken gidip işinizi geceye bırakmasanız iyi olur ama şununda bilinmesi gerekir . isterseniz sabahın 5 inde gidin isterseniz öğlen 12 de gidin 5-6 saatiniz orada geçecek . Önemli olan  uykunuzdan mı feragat edip gününüzümü boşaltacaksınız yoksa uyuyup gününüzü boşa mı geçireceksiniz.

   3-Nereye düştüğünüz açıklanmadan alışveriş yapmayın. 
    Adaylar nereye düştüklerini ve sınıflarını 9 u gecesi TSK'nın sitesinden öğrenebilirler. İşte Link :
    O gece çok yoğun olduğundan sonuçlarınızın 24:00 da açıklanmasına rağmen anca 02:00 04:00 arası öğrenebilirsiniz. Nereye düştüğünüzü öğrenmeden alışveriş yapmayın. Yeşil don alıp sonra denizci düşerseniz paranıza yazık olur :)

   4- Rütbeleri öğrenmenizde fayda var. 

   5- Alışveriş
   Nereye düştüğünüzü ve kısa dönem olup olmayışınıza göre alışverişiniz değişir.
   Orada size verilecekler : Hatırladığım kadarıyla :
   1 adet yazlık veya kışlık kamuflaj
   2 adet diş macunu . 1 adet diş fırçası
   Bot
   Spor ayakkabı
   Eşofman
   2-3 adet çorap
   2-3 er adet iç çamaşırı
   2 adet küçük havlu
   Eldiven
   Terlik
   Jandarma komutanlığı sitesinde İstihkaklar : 

   Sizin dışarıdan almanız gerekenler :
   Traş bıçağı (gidip mac3 falan almayın yer değiştirebilir. :) )
   Traş köpüğü
   Tırnak makası
   Bot vurmasın diye vatka. Rahat etmek istiyorsanız tabanlık
   2-3 tane iç çamaşırı , çorap bana yetmez yıkayamam diyorsanız iç çamaşırı ve uzun çorap ( 1 ay dışarıya çıkamayacaksınız)
   Banyo havlusu.
   Telefon kartı ( Türk telekomun aile kart uygulaması güzel . Kart alıyorsun konuşuyorsun fatura eve gidiyor )
http://www.turktelekom.com.tr/tt/portal/BireyselUrun/Sokakta/Ses-Hizmetleri/Alternatif-Arama-Hizmetleri/AileKart/kisaca

Aslında alışveriş çokta önemli değil eksiklerinizi zaten gittiğiniz yerde size tamamlatacaklar. Yanınızda üzerinize giydiğinizden başka sivil eşya götürmeyin. Kocaman valizle gitmeyin. Mümkün olduğunca küçük olsun ki depoda sıkıntı olmasın.

    Ehliyetiniz varsa götürmeyin. Cep telefonu , jilet , kolonya , alkol , yiyecek , içecek götürmeyin sıkıntı çıkabilir.

    6- Oraya Gittiğinizde ;
    İlgili ayın 12'sinde mesai saati bitene kadar bölüğünüze teslim olmanız gerekir. Bölüğünüzün olduğu şehre sabah erken ineceksiniz büyük ihtimalle. Bavulunuzu otogardaki bir emanetçiye bırakıp şehri gezmenizi tavsiye edebilirim. Erken teslim olmanın pek bir faydası olmaz. 5 gibi falan teslim olun. unutmayın ki orada yaşayacağınız son sivil saatleriniz :)
   Yalnız fişlenmek istemiyorsanız ve sabah indiğimde dolaşırım diyorsanız memleketinizde traş olup gitmeyin :) akşam en son teslim olmadan bir berber bulun ve 3 numaraya vurdurun saçlarınızı. Askeriyenin içine traş işini bırakmayın. Saç yıkama işi biraz sıkıntı çıkartabilir.
  Teslim olduktan sonra size bir sürü birşeyler imzalatacaklar . Okumadan basın imzanızı . Zaten mecbur imzalamak zorundasınız.

  7- En Önemli Nokta : 
     Botlarınızı aldıktan sonra hemen giymeyin. Yaklaşık yarım saat süreyle botunuz yumuşacık olana kadar ezin. Yoksa ayağınız mutasyona uğrayabilir. Çok sert derisi olduğu için ayağınızın çeşitli bölgelerinde vurma yapabilir.





    


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fireli Ağırlık Hesap Cetveli

               ------Bıdı bıdı Bölümü Başlangıcı------ Toplam okuma süresi 9 Dakika      Aylar geçti uzun zaman oldu bir şeyler yazamıyordum. Blogspot'un ileri ve çağdaş ülkemiz sınırları içerisinde erişiminin engellenmesi sinir bozucu bir durumdu ve bir çok yazar gibi benim de hevesimi kırmıştı. Gerçi benim gibi az okuyucusu olan bloglar için değil de yüksek okuyucuya ulaşan bir yazarın sinir katsayısını düşünemiyorum.          Neyse bu geyikleri geçelim. Hem ayrıca "Aaa serhat yazmıyor artık" diye vahvahlanan da kimse yoktur zaten.         Şimdi vatana millete azıcık yardımcı olalım dedik ve kendim hazırlamış olduğum Fireli Ağırlık Hesap Cetvelini burada sizlerle paylaşacağım. -----Bıdı bıdı Bölümü Bitişi------       Öncelikle fireli ağırlık nedir ona bir göz atalım ;        Bildiğiniz üzere (veya bilmiyorsanız öğrenin) Ham maddeler veya yarı işlenmiş mamuller standart ebatlarda üretilir. Projenizde farklı ebatlar kullanacağınız için standart ölçülerden ke

AutoCad - CATIA Arası Dosya Transferi...

   Ramazan Bayramının 1. günü... Evde boş boş oturuyorum... Bilginin paylaşıldıkça arttığına inanan ben ,bir kaç bilgi paylaşayımda bari millete yararım dokunsun dedim... Bir kaç aydır aklımdaydı Google Analytics'e düşen en çok sorular arasında dwg formatını catiada açma , autocad catiada nasıl açılır, catiadan autocad e nasıl çevrim yapılır tarzındaki sorular vardı. Şimdi bir örnekle size baya yararımın dokunacağına inanıyorum. Arkadan açın şu şarkıyı dinleyin .. İyi Gelir   A Perfect Circle - Passive    Şöyle bir örnek yapacağım.  Catia nın içinde yazı oluşturacağım , yazıyı Autocad formatına (dwg) çevireceğim , oradan tekrar Catia ya çevirip  istediğim şeyi istediğim yere yazmış olacağım.. Bu arada sizde programlar arasında nasıl geçiş yapıldığını çözmüş olursunuz. Catia versiyonum = V5R14 Autocad versiyonum = 2002 (Biraz geri kalmışım galiba =:) neyse ) 1. Adım : Catia'yı açıyoruz Start / Mechanical Design / Drafting ile drafting menüsüne geçiyoruz.. 2. Adım

Catia'dan Autocad'e Çevirici Program

Herkese Merhabalar...       Bu bloğumda makina mühendislerinin çokça kullanmakta oldukları 2 program arasında dönüştürmeyi kolaylaştıran bir programdan bahsedeceğim.       Özellikle CATIA Kullanan şirketler yan sanayi ile bağlantısını kolaylaştırmak için teknik resimlerini CATIA ortamında çizmekten vazgeçer ve AutoCAD ortamında çizer.       CATIA'dan AutoCAD'e dönüştürmek için CATIA içinde girip 6 görünüş çıkartıp .dwg olarak kaydersiniz.  AutoCAD'in kullanmış olduğu .dwg formatını oluşturduktan sonra AutoCAD'de teknik resim çiziminizi gerçekleştirirsiniz.       Fakat CATIA'dan AutoCAD' e dönüştürmek için yaklaşık 2 dakikanızı harcarsınız. İşte Burada CATPART2DWG programı devreye giriyor ve yaklaşık 5 saniye içinde size istediğiniz parçanın dwg dosyasını veriyor ( Hatta parça Sheetmetalde çizilmişse açınımını bile!! )          Programı indirdikten sonra kurun. İçindeki Resources dosyasını C: klasörünün altına yapıştırdıktan sonra programı kullanmaya b